Veilig op de motor in de lente

Het is eindelijk lente en de motor kan weer uit de winterstalling. Iets waar de echte motorrijder de hele winter naar uitkijkt. Zodra het zonnetje gaat schijnen, is het weer tijd om erop uit te gaan. Maar let op! Voor veilig motorrijden na de winter, moet je motor wel even nagekeken worden. Wij leggen je uit waar je rekening mee moet houden, zodat je veilig het nieuwe motorseizoen in gaat!

Voordat je de weg op gaat

Waar moet je op letten als je na de winter weer gaat rijden op je motorfiets? Als je motor een tijdje heeft stilgestaan in de motorstalling, kijk dan naar de volgende aandachtspunten:

  • Controleer de banden: Kijk of de bandenspanning nog voldoende is en controleer ook gelijk op haarscheurtjes in de banden. Als je motor een tijdje stilstaat, kunnen de banden verouderen waardoor er haarscheurtjes ontstaan.
  • Vloeistoffen controleren: Controleer de standen van de motorolie, koelvloeistof en remvloeistof en vul aan wanneer dat nodig is.
  • Remmen: Controleer de werking van je remmen. Kijk of er geen lekkende leidingen zijn en of je handel en rempedaal goed werken.
  • Controleer de verlichting: Let hierbij ook op de richtingaanwijzers en de remlichten.
  • Controleer je kleding: Kijk of de sluiting van je helm nog goed werkt en het vizier nog goed is. Wanneer je vizier een hoop krassen heeft opgelopen, heb je daar veel last van bij een laagstaande zon in het voorjaar. Check ook je motorkleding op beschadigingen en of deze nog waterdicht is.

Je eerste ritje na de winter

Na een paar maanden niet motorrijden moet je toch even weer wennen en voorzichtig zijn. De grond kan nog koud en vochtig zijn, dat biedt minder grip dan tijdens de zomer. Houd hier dus rekening mee. Het beste kun je de grip van het wegdek even testen door een paar keer hard te remmen (wel op een rustige weg waar op dat moment geen verkeer is natuurlijk).

Een goede tip: rijd je eerste ritje op de motor door bekend gebied om weer te wennen. Neem de bochten, die je voor de winter nog behoorlijk schuin wist te nemen, deze keer voorzichtig. Bouw je rijvaardigheid weer rustig op.

Na het eerste ritje: smeer de ketting goed in. Als je een stuk hebt gereden is de ketting nog warm, hierdoor kan het vet overal goed tussen komen.

Een voorbereid mens telt voor twee

Als motorrijder ben je een stuk kwetsbaarder en een ongeluk zit in een klein hoekje. Vooral na de wintermaanden is je motorvaardigheid vaak niet gelijk op niveau. Wanneer je voorzichtig bent en je goed voorbereidt kun je weer veilig motorrijden. Geniet weer van die heerlijke tochten op je motor!