Ruim helft Nederlanders ongelukkiger in vol huis

Oosterlingen klagen meer dan gemiddeld over ruimtegebrek


DEVENTER, januari 2023 – Meer dan de helft van de Nederlanders voelt zich minder gelukkig in een huis vol spullen. Dat blijkt uit onderzoek dat Panelwizard uitvoerde voor Spacewinner onder 421 werkende Nederlanders. Voor ruim een kwart van de respondenten is gebrek aan opbergruimte zelfs reden om te verhuizen. In oost-Nederland is dat zelfs bijna een derde.

 

Spacewinner onderzocht het mentale effect van een vol huis op Nederlanders. Ruim 51 procent van de respondenten geeft aan minder woonplezier te beleven als hun huis vol spullen staat. Voor dertigers geldt dat zelfs voor 72 procent en voor gezinnen met jonge kinderen voor 67 procent. Zestigplussers (41 procent) lijken zich juist weer net wat minder te storen aan een vol huis. Uit het onderzoek blijkt dat 36 procent van de ondervraagden het gevoel heeft dat er thuis steeds meer spullen in de weg staan. “De meeste mensen verzamelen nu eenmaal meer spullen dan waar ze thuis ruimte voor hebben”, zegt Joost Kleine Snuverink, directeur van Spacewinner, een Overijsselse opslagruimteverhuurder met vestigingen in Enschede, Zwolle en Deventer. “Een deel ervan is natuurlijk consumentisme, maar dat wil niet zeggen dat het allemaal rommel is. Sommige dingen die in de weg liggen heb je een of twee keer per jaar nodig.”

Skispullen en kerstversiering
Uit het onderzoek blijkt dat 25,9 procent zelfs serieus overweegt om te verhuizen, wegens ruimtegebrek. “Dat is met de hoge huizenprijzen geen sinecure”, vindt Kleine Snuverink. “Met een externe opslagbox kun je jezelf de barre tocht op de huizenmarkt besparen. Natuurlijk weten we dat veel mensen de prijs van een opbergbox zelf ook heel belangrijk vinden. Maar je huurt in de eerste plaats een plek waar je spullen in goede conditie blijven. We zijn de voordeligste in ons soort. Dat is wat anders dan altijd de goedkoopste. Dat is ook niet ons doel. Ik verbaas mij soms dat mensen voor een paar euro minder kiezen voor een plek die niet droog is, waar je niet goed bij kan of waar je je onveilig voelt.”

Oostelijke provincies negatief
In het oosten van Nederland ervaart men het probleem nog iets heviger dan in de rest van Nederland. Zo geeft een derde (32,9 procent) van de ondervraagden uit oost-Nederland aan meer spullen te hebben dan er in het huis passen, tegenover 29 procent van de overige ondervraagden. Eenzelfde gedeelte (32,9 procent) van de mensen in Oost-Nederland geeft zelfs aan dat gebrek aan opbergruimte voor hen een belangrijke reden zou zijn om (in de toekomst) te verhuizen. In de rest van Nederland ligt dit percentage op 24,6 procent. Kleine Snuverink herkent de resultaten. “Hier in Overijssel is ruimte voor veel aanbieders, zoals wij.”

Over Spacewinner

Spacewinner is opgericht in 2001 en met vestigingen in Enschede, Zwolle en Deventer hét Overijsselse ruimteverhuurbedrijf. Het familiebedrijf onderscheidt zich volgens zijn klanten op kwaliteit en een persoonlijke benadering. Alle locaties zijn bemand en beveiligd met permanente camerabewaking. Voor meer informatie: spacewinner.nl.