“Van tegels tot elektriciteit: wat kapot is, maak ik”

Goede verlichting, net sanitair, werkende elektriciteit en ruime kantoren. Bij Spacewinner vinden we de kwaliteit van onze ruimtes belangrijk. Dat we de lat hoog kunnen leggen, hebben we te danken aan onze technisch manager Fred Kuipers. Behalve een onvermoeibare alleskunner is Fred ook nog eens een fijne, positieve collega.

Je zult je niet snel vervelen als je eens met Fred praat. Zelfs een vraag naar zijn woonplaats leidt al tot een mooi verhaal. Fred werd geboren in Enschede, kreeg drie dochters in een vorige relatie en is nu al 22 jaar gelukkig met een Turkse vrouw met wie hij een vierde dochter heeft. Ze woonden eerst in Nederland, maar kochten daarna een huis in Zuid-Turkije, waar Fred als technisch manager in hotels werkte. “Het is prachtig daar, ik kan er doen en laten wat ik wil, we hebben een zwembad en het klimaat is natuurlijk veel beter dan hier”, lacht Fred.

Vliegen
Toch moest hij na zes jaar Turkije terug naar Nederland om loonbelasting terug te betalen. “Schrijf dat maar gewoon op hoor! Dat heb ik allang afbetaald namelijk. Het idee was om daarna meteen weer terug te gaan naar Turkije, maar Spacewinner wilde me nog niet kwijt. En eigenlijk was het ook wel gezellig om mijn dochters weer wat vaker te zien. Eén van mijn dochters studeerde in Turkije, maar woont ook sinds kort weer in Nederland bij mij in de camper in Enschede. De anderen wonen dichtbij hun moeder in de buurt van Enschede. Ik woon nu alweer drie jaar hier en mijn vrouw en ik vliegen heen en weer om elkaar te zien.”

Na zijn terugkeer naar Nederland kwam Fred via Werknet in Enschede bij Spacewinner terecht. In eerste instantie was het een parttimebaan. “Ik wilde hier best werken, maar niet voor halve dagen, dat loont niet voor mij. Toen ik dat zei, vonden ze dat meteen prima. Er was toch werk genoeg.” Fred beet zich onder meer vast in de verbouwing van Spacewinner Deventer: van elektrische aansluitingen tot het doorbreken van wanden. Een immense klus die zonder zijn hulp waarschijnlijk niet zo goed gelukt was. “Het meeste is nu af, maar er zijn altijd nog kleine dingen te maken. Binnenkort hangen we bijvoorbeeld lamellen bij de ingangen ter energiebesparing. Dat doe ik dan samen met Joost, de eigenaar van Spacewinner. Ik vind het leuk dat hij ook zelf meehelpt en dat we samenwerken.”

Lampje maken
Met huurders van de ruimtes van Spacewinner heeft Fred niet zoveel te maken. Al komt hij ze natuurlijk af en toe wel tegen. “Als iemand net iets zwaars door de gang tilt, dan help ik graag even mee. Of als er een lampje in hun ruimte kapot is, dan maak ik die. Maar hoofdzakelijk ben ik er voor alle technische dingen bij Spacewinner. Ik rijd naar de verschillende locaties en heb altijd wel wat te doen.”

De dagelijkse werkzaamheden en het contact met zijn Spacewinner-collega’s geven Fred voldoende uitdaging. “Het is afwisselend werk. Wat kapot is, maak ik. Het maakt mij niet uit of dit tegels, sanitair of elektriciteit is. In Turkije zat ik ook in de bouw en werkte ik voor hotels met zwembaden en dergelijke. Daar kan veel kapotgaan hoor! Wat dat betreft heb ik het hier rustiger. De mensen die hier werken zijn sociaal en makkelijk. De sfeer is goed en het is leuk werk. Al blijf ik hooguit nog drie jaar hoor! Dan wil ik zeker weer naar Turkije.”