Onderstaand artikel verscheen recent in BusinessWise. Een uitgave van DPG Media.
Geschreven door: Tamara Doves
Leestijdย 5 minuten
25 augustus 2024, 13:42
Joost Kleine Snuverink (47) is directeur van Spacewinner, het bedrijf voor tijdelijke opslag dat zijn vader Gerrit (80) heeft opgezet. Het familiebedrijf, gestart in Enschede, heeft zich door de jaren behoorlijk ontwikkeld. Oรณk op het gebied van duurzaamheid. ,,Iets duurzaams opzetten is sowieso het idee, of het nou voor m’n kinderen is of niet.”
In 2001 opende Gerrit met hulp van zijn nicht Marloes de eerste vestiging van Spacewinner, op basis van een concept dat hij in Amerika had gezien. In 2006 kwam zoon Joost in de zaak. Joost was net klaar met studeren en wilde algemene (ondernemers)ervaring opdoen. Daarom vroeg hij zijn vader of Zwolle niet een goede locatie was voor een nieuwe vestiging van Spacewinner, dat in Enschede al bestond in een grote hal. ,,De volgende dag had ik in Zwolle al een stuk grond gekocht van de gemeente”, lacht Gerrit, die het maar wat mooi vond dat Joost toch in het bedrijf kwam.
Sinds 2010 bepaalt Joost zo’n beetje alles bij het bedrijf, dat behalve in Enschede en Zwolle sinds enkele jaren ook een vestiging in Deventer heeft. De visie van Joost op de manier waarop het bedrijf omgaat met een thema als duurzaamheid is dus ook bepalend. ,,Joost is hier dagelijks mee bezig, zakelijk en privรฉ. Hij handelt er ook naar”, vertelt Gerrit.
Gigantische besparing
Binnen Spacewinner is Joost inderdaad behoorlijk bezig geweest met verduurzaming. Alle traditionele verlichting is vervangen door LED. En verlichting als het donker is, heeft plaatsgemaakt voor verlichting bij beweging. ,,Dat heeft voor een gigantische energiebesparing gezorgd”, zegt Joost. ,,Ons pand hier doet niet onder voor panden die BREEAM (certificeringsmethode voor een duurzaam gebouwde omgeving, red.) worden gebouwd. Het hergebruiken van bestaande panden, wat we doen, daar kan sowieso geen nieuwbouw tegenop.” Ook als het gaat om verwarming van de gigantische loodsen viel er veel te besparen. ,,We hebben van die flappen neergehangen om tochtportalen te creรซren. Dat helpt echt! Met enige trots vertel ik mijn vader wel over besparingen die we realiseren.”
“We zijn echt wel met die volgende generaties bezig. Ik vind dat zelfs een voorwaarde voor ondernemen. En ik weet zeker dat onze kleinkinderen ook al zo denken” – Joost Kleine Snuverink
Joost is er content mee dat het is gelukt om als bedrijf bijna van het gas af te zijn en tegelijkertijd de klanten nog steeds een bepaalde minimumtemperatuur van de ruimten te garanderen โ ,,in tegenstelling tot sommige concurrentenโฆ”. Gerrit is zeker zo blij met alle maatregelen. ,,Ik moet ook eerlijk zijn: het lagere energieverbruik levert financieel ook het nodige op. Die beloning is natuurlijk fijn. Ik ben er trots op hoe Joost dat allemaal doet.”
Aan de volgende generatie denken
Zowel Joost als Gerrit vindt het vanzelfsprekend om als familiebedrijf duurzaam te zijn. Er is immers altijd oog voor de volgende generatie(s). ,,Het kan ook, want we worden niet gestuurd door cijfers of andere koersen die we najagen. Ik zou het leuk vinden als m’n kids, of een van beide, het overnemen. Iets duurzaams opzetten is sowieso het idee, of het nou voor hun is of niet.” Gerrit is het daar honderd procent mee eens. ,,We zijn echt wel met die volgende generaties bezig. Ik vind dat zelfs een voorwaarde voor ondernemen. En ik weet zeker dat onze kleinkinderen ook al zo denken.”
IJskast
Privรฉ verduurzaamt Joost ook, weet Gerrit. ,,Hij vliegt niet veel, zijn huis is bijna klimaatneutraal. Hij maakt zich echt zorgen om het klimaat.” Joost: ,,Ik vlieg inderdaad aanzienlijk minder, maar ik vlieg nog wel. Zonder na te denken dingen doen, dat doe ik niet meer. We scheiden afval en zijn flexitariรซr. Er is iets van bewustzijn ingeslopen, maar laten we het niet groter maken dan het is. Ik ben ook echt niet de meest duurzame persoon op aarde.” Dat laatste beweert Gerrit ook zeker niet over zichzelf. ,,Ik rookte vroeger, maar verderโฆ We scheiden het afval, tuurlijk. Het wordt ons ook wel makkelijker gemaakt gelukkig. Ik ben zoals zoveel mensen wel enigszins met duurzaamheid bezig, maar niet dagelijks. Eรฉn keer per jaar op cruise doe ik nog wel. Maar ijsbanen in Saoedi-Arabiรซ: kan toch niet? Dat vind ik crimineel. Dat zou verboden moeten worden.”
Gerrit vindt dat je niet te laconiek met klimaat en milieu om moet gaan, maar je moet er ook niet te zwaar aan tillen. ,,Daar schiet je niks mee op.” Joost: ,,Mijn ouders pretenderen ook niet heel duurzaam te zijn, dat vind ik dan wel prettig. En op hun manier doen ze echt wel hun best. Mijn vader zal ook nooit iets op straat gooien. En als hij iets ziet liggen, raapt hij het op en gooit hij het in een prullenbak.” Als het gaat om energieverbruik is zijn vader volgens Joost minder bewust. ,,Hij laat de ijskast open staan als hij een glas inschenkt. Dat zou ik minder snel doen.”
Gas afsluiten het allermooiste
Joost is zakelijk nog niet klaar met verduurzamen overigens. Het wagenpark wil hij de komende jaren nog volledig elektrisch maken. En helemaal van het gas af is een doelstelling op de korte termijn. ,,In Enschede zijn we er vanaf, in Zwolle bijna en in Deventer moet het nog gebeuren.” De doelstelling is dan het gas afsluiten, dus niet alleen het verbruik naar nul brengen. ,,Afsluiten zou het allermooiste zijn, maar dan moeten je alternatieven op orde zijn.”
Gerrit voorziet voor zichzelf geen grote stappen meer op het gebied van milieu en klimaat. ,,Ik ben er bijvoorbeeld niet van overtuigd dat elektrisch rijden beter is voor het milieu. Als de wetenschap het zegt, geloof ik het wel, maar als de industrie het zegt niet. Ik moet wel overtuigd zijn. We zitten nog in de beginfase. Ik wil graag meewerken, maar dan moeten de mogelijkheden wel voorhanden zijn.”